Barns psyke og profesjonell intimitet

”Psykisk helse skal likestilles med fysisk helse” lyder Regjerings mål” for strategi for ungdomshelse 2016-2021. Ingenting gleder meg mer enn å høre dette.Følelser på alvor 2018_regjering

Ved å gi barna hjelp til og lære håndtere sine følelser vil vi gi de muligheten til å bli modne, empatiske og ansvarlige voksne. Jeg blir så glad for å høre at regjeringen vil bidra til det. Samtidig tenker jeg at dette utfordrer dagens skole- og utdanningsstruktur noe helt enormt.

Det vil kreve en revolusjon i eksisterende utdanningskonsept og innlæringsmetoder slik jeg ser det. Finske skoler har lagt om studiene for barn og unge, uten hjemmelekser. Dette slik at barna får mer tid til å utvikle sosiale ferdigheter og kreativitet gjennom lek og fritid. Dette håper jeg Norge kan følge opp på.

For det er nettopp disse barna og unge som vokser opp nå skal håndtere den verden som kommer. Og hva er menneskehetens største problem i fremtiden?

Mangel på emosjonell modenhet og rent vann er fremtidens største utfordring

Mangel på emosjonell modenhet og rent vann + mange andre. Men disse topper listen av de største utfordringene vår tids barn og ledere står overfor, som vi må løse om vi skal overleve og forbli en liten stund til på denne kloden.

Emosjonell intelligens

«Profesjonell nærhet» er fremtidens ledere’s nøkkel kvalifikasjon for å lykkes 

Profesjonell intimitet er et begrep brukt av Assessit AS på sin kåring av Årets Unge Leder 2016. Dette tror jeg kan vekke mye følelser hos mange ledere og virke kleint for å si det mildt. Samtidig ligger det noe dypt alvorlig bak ordene og betydning av et slikt begrep.

Ny verdensomspennende studie av sykehus globalt viser en sammenheng mellom dårlig lederskap og høyere tall av dødsfall på sykehusene der hvor lederskapet anses som dårlig, fremfor de sykehusledere som skapte et bedre miljø og ble karakterisert med godt lederskap. Empatisk og inkluderende lederstil vet vi er nå- og fremtidens nødvendighet for å bringe mennesker til bedre samhandling og utvikling.

Forskning fra Harvard viser at når viktige lederegenskaper blir målt mot hverandre, kommer emosjonell intelligens i en særstilling; EQ er dobbelt så viktig som IQ og tekniske ferdigheter for å skape gode resultater. I Norge viser Jan Spurkelands forskning at ledere og lærere med høy relasjonskompetanse leverer de beste resultatene.

Hjerneforskningen dokumenterer empatisk kommunikasjon

Creating WE Institute legger vekt på hvordan samtale er en kunst basert på hjerneforskning. De anbefaler oss å snakke mer sammen, ansikt til ansikt, og dele med hverandre. By på oss selv og dele våre tanker, personlige historier, håp, drømmer, bekymringer og gleder! Tema som handler om hvem vi er som mennesker, ikke bare kollegaer. Dette for å skape tillit og bedre samarbeid. Dette trenger vi bli bevisst på i en stadig mer digital og teknologisk verden.

Hjerneforskning viser nemlig at når det gjelder å bygge tillit og relasjoner, så er delingen med hverandre en av grunnstenene. Her kan vi lære mye av andre kulturer. I mange asiatiske kulturer, vil du aldri få en forretningskontrakt signert om du ikke har vært hjemme hos de du forhandler med og truffet familien, delt maten og historier om livet. Med andre ord ”bydd på deg sjæl”. De vet å verdsette personlig kontakt og relasjon før en bindende kontrakt inngås.

Fremtidens ledere kan ikke unngå å modne sin emosjonelle intelligens og relasjonelle kompetanse om de ønsker å lykkes med sitt lederskap.

McKinsey & Co. Studie av fremtidens lederskap

McK 1

På et McKinsey alumni treff jeg deltok på i oktober 2017 presenterte Helge Lund og Tore Myrholt sine lærdommer og analyser for bedrifters suksess i fremtiden under tittelen ”Transformativt lederskap og presentasjonen ”Transformasjon; den nye hverdagen”: Konklusjonen var:

Emosjonell modent lederskap og fleksibilitet/tilpasningsdyktighet.

Samtidig viser bildet over at fremtidens ledere må være ganske så multitalentfulle om de skal dekke behovet for et transformativt lederskap. De skal ha god kontakt mellom høyre og venstre hjernehalvdel, ha utholdenhet som en maratonløper, sterk forankring i sin integritet og sine verdier. Åpen, fremtidsrettet, fleksibel og rolig i stormen – mindful og bevisst. Puh…

Kort sagt: Stort fokus på og utvikling av de såkalte myke verdier. 

En annen ting Tore Myrholt fokuserte på var at: Talenter og kultur trumfer struktur og systemer. Lederne må bygge gode kulturer for utvikling av de ansatte. Med andre ord; lederen må SE og HØRE sin medarbeidere i større grad for å skape engasjement og fleksibilitet. Dagens medarbeidere ønsker innflytelse og påvirkning. De vil bli tatt på alvor.

McK 2.png

Inntoget av roboter og kunstig intelligens

I en teknologisk rivende utvikling vil menneskets intelligens slik vi kjenner den, snart bli utdatert. Maskiner vil ta over mange jobber og oppgaver og mennesker trenger derfor omstilling til et nytt samfunn. Dette vil kunne skape både frykt og kriser for mange, som igjen må håndteres.

For å mestre denne omstillingen trenger vi større kontakt med vårt indre landskap. Vår egen bevissthet og utvikle vår empati og emosjonelle intelligens. Fremtidens mennesker trenger en større bevissthet og for noen betyr det faktisk forståelse for og kontakt med sin bevissthet, som er noe annet enn våre tanker og vår intelligens.

Vi trenger emosjonelt modent lederskap for å håndtere Nano teknologiens utvikling, for her går det fort og kanskje har det allerede gått for fort for oss selv?

Vår nye verden – ”YOU MATTER”

Vår verden er i stor endring og står overfor mange nye kriser og utfordringer. Vi trenger nye ideer, nye former for samarbeid om vi skal håndtere utfordringene vi står overfor.

Det betyr også at vi trenger å forstå og beherske oss selv enda bedre. Slik at vi kan lære og ta ansvar for våre personlige behov, følelser, tanker og handlinger. Da blir vi også i bedre stand til å møte andres behov og handlinger. Emosjonelt modne mennesker forstår og gjør dette.

Fra individ til det globale fellesskap

earth-1580260_960_720.jpg

Vi begynner som individ – som påvirker og påvirkes av våre relasjoner – som igjen skaper vårt miljø, kultur, nasjon og globale helhet. Du som individ er delaktig i den store helheten.

Derfor trenger du og forstå at ditt indre og ytre arbeid teller på alle nivå og plan, ikke bare for deg selv men også for den verden du lever i.

DU BETYR MYE for den store helheten. Hver og en av oss trenger og bli påminnet dette, nettopp slik at vi kan forstå at vårt bidrag teller i den hele og store sammenheng. Uansett hva vi bidrar med. Vi henger sammen du og jeg.

Min hilsen til deg er: DU er VIKTIG. Dine tanker og dine følelser er det viktig at du tar ansvar for at du forvalter på en god måte, for deg selv og dine relasjoner. For til slutt er vi alle ett, så la oss skape noe godt sammen.

Kilder:

 

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *