Er du en energityv?

Energityvens mange ansikt

Energityven har du kanskje hørt om men vet du hvordan den faktisk fungerer?

Det er ikke alltid så enkelt å forstå når vi har blitt utsatt for et energitap, men kanskje hvis du kan se det slik. For den kommer i mange forkledninger, former og fasonger – og kanskje vil du se at til og med du kan være en av disse…

Vi er alle bare mennesker, men energityver kan vi dele opp i minst to grupper. Disse er:

Tidstyvens strategi

Tidstyven: Denne har mange ansikt og når vi skal se personene bak tidstyveriet så kan det som ut som følger:

 1. Den som lager avtaler og planer med deg, men som alltid kansellerer i siste liten eller må endre på tidspunkt og eller sted. Dette gjør at du må gjøre om på dine ting for å få det nå til å passe og kanskje har du allerede flyttet på avtaler eller oppgaver for å få det til å klaffe.
 2. En annen variant av tidstyven er; den som alltid kommer litt for sent… du har kanskje tilstrebet å være presis. Gjort valg som for å komme tidsnok, har maten klar, men blir så sittende å vente.
 3. En tredje variant er den som har oppgaver eller planer til deg som den ønsker gjennomført. Det kan være en sjef, en venn som vil ha deg med på prosjekt eller til å utføre oppgaver. Bare for så å si etter at du har gjort det forberedende arbeidet, at det blir ikke noe av. Eller at de har gjort det selv likevel….
 4. Så har du den vennen eller kollegaen som alltid vil poste morsomme ting på sms, chat eller instagram eller andre meldingsformer. Du klikker og ser og vipps så har du brukt 5 minutter på noe du ikke hadde tenkt. Den som alltid sender morosnutter og søker bekreftelse på de eller gjensvar – dette er tidstyveri…
 5. Så har du den skriftlige tidstyven; den som alltid sender deg lange avhandlinger om sine følelser eller opplevelser enten på mail eller andre medier som gjør at du ikke bare må bruke tid på å lese deg igjennom alt, men også forstå innholdet og bruke tid på å svare – selv når det ikke er ditt problem. De vil bare lufte sine egne tanker. De er egentlig ikke fullt så interessert i dine velmenende råd eller tips – de vil bare få et uttrykk.
 6. En sjette variant er den som sender deg et spørsmål om noe til stadighet – enten det er å møtes, eller låne noe eller arrangere noe. Du svarer, kommer med forslag og så …ingenting. Hver gang du sender ut en forespørsel som krever et svar – ber du om energi tilbake.

Når slikt skjer en gang så ok. Noe kan ha kommet i veien, skjedd som gjør dette oppsto. Men når dette gjentar seg og du ser en mønster – så blir det en energityv av TID.

Kjenner du deg selv igjen kanskje også? Vi har alle vært der en eller flere ganger – men det er noe å bli det bevisst både når du er utsatt for det og når du selv utsetter andre for det. Fordi dette handler også om respekt. Respekt for deg selv og andres oppmerksomhet.

Den emosjonelle energityv

Emosjonstyven: Igjen finner vi disse forkledd i mange varianter og type relasjoner.

 1. Dette er den som alltid trenger å klage. Den som kanskje ringer deg med litt ”liten stemme” som høres ut som de skal krakelere hvert øyeblikk. Du forstår den søker omsorg eller trøst uten at den har sagt noe mer en ”hei”. Du føler bare suget i magen som om energien er på vei ut allerede.
 2. En annen variant er den som ringer deg for å ”høre hvordan du har det”, men du har knapt kommet i gang med å fortelle om hva som skjer i ditt liv, før den andre dreier samtalen over til seg og sitt. Etter endt samtale innser du at den andre har kun snakket om seg hele tiden – så kanskje var den ikke så oppriktig interessert i hvordan du hadde det?
 3. Den finnes også den av typene som ”bare stikker innom”, enten det er på telefon, på døren eller på kontoret for å dumpe sin dårlige dag på deg. Fortelle deg om alt som gikk galt og hvor frustrert den nå føler seg, for så å bare stikke videre. ”Skulle bare si hei”!
 4. Så har du den argumentatitve typen. Den som alltid skal argumentere. Den som hele tiden vil bevise deg at de har rett og du har feil. De kan snakke i ring og firkanter om hva de mener, og skulle du tilfeldigvis være enig i noe, så vil de finne noe annet de kan være uenig med deg om.
 5. Energityven kan også finnes blant den som ber deg lytte eller vil ha hjelp til noe. Men når du stiller spørsmål eller forsøker komme med forslag, møter du enten mutthet, avvisning i dine tilnærminger eller avsporing fra tema. Her har du møtt en som egentlig ikke vil ha hjelp, bare oppmerksomhet.

Du blir stående igjen med følelsen av å være tappet. Du trodde kanskje du var fokusert på oppgaven din eller følte deg bra denne dagen – men vipps så gikk futten ut av deg…

Da har du vært utsatt for et emosjonelt tyveri. Når du er utsatt for energityveri vil et slik energitap ofte kunne føles som enten tomhet, kald innvendig, utmattet eller tåkete i hodet.

Hvorfor skjer det?

Dette er på ingen måte noen utfyllende liste eller fasit på hvordan energityveri og energitap oppstår. Listen og mulighetene er mange flere. Men dette er en liten oppsummering for å sette det i sammenheng og gjøre deg oppmerksom på egen og andres energibruk.

Igjen, det er viktig for meg å understreke at dette gjør de fleste mennesker, og ikke for å være ekle eller slemme mot hverandre, men det gjøres helt ubevisst. De har sett og lært av andre før seg.

En annen grunn til at vi blir energityver selv er at det ligger ofte noen følelser og behov bak dette uttrykket. Følelser som; frustrasjon, engstelse eller redsel.

Det kan være et uttrykk for å: bli hørt, sett, akseptert eller finne tilhørighet i noe(n). Uansett hva behovet er så er det som regel ikke definert eller innsett hos avsender. Derfor legges behovet ut på mottaker isteden. Dette gjør at det blir et energitap. En gir og en annen tar. Dermed vil denne runddansen aldri slutte. For den som blir tatt fra, må sørge for å hente det et annet sted selv. Det skaper en destruktiv syklus.

Derfor vil jeg bringe dette til din oppmerksomhet. Slik at du kan være oppmerksom på når du gjør dette selv. Slik at hver og en av oss kan i større grad ta ansvar for egen energi og hvordan vi bruker den.

Hvordan unngå tyveri?

Noen gode forhåndsregler for å unngå energityveri fra andre er:

Still deg alltid disse spørsmålene:

 • Trenger jeg å dele dette NÅ?
 • Hvorfor vil jeg dele dette?
 • Hva er det egentlig jeg vil ha?
 • Kan jeg skrive dette ned for meg selv først?
 • MÅ jeg ha bekreftelse, støtte eller anerkjennelse fra noen andre?
 • Hva er mitt ansvar i dette?
 • Bidrar jeg til større positivitet rundt meg nå?

Hvis du stiller deg disse spørsmålene så har du sannsynligvis allerede funnet ut at du kan håndtere 90% av dette selv først. Du har til og med funnet ut hva du evt skal gjøre med saken – helt på egen hånd.

Dette betyr ikke at vi ikke skal dele det som er viktig for oss med våre nære og kjære eller de vi bryr oss om. Men det handler om å ikke DUMPE energi på andre eller KREVE oppmerksomhet helt unødvendig og ubevisst.

Kan vi skape en mer balansert verden?

 • Kan du se for deg en verden hvor alle mennesker tok ansvar for egen energi?
 • Hvor alle mennesker forsto at de hadde nok energi og svar i seg selv?
 • Hvor mennesker kommuniserte fordi de ønsket reelle løsninger og nyskapelse?
 • Hvordan ser din perfekte verden se ut?

Vil du skape den, så begynn med å se den for deg – ønsk deg den. Vær den.

Takk for at du tok deg tid til å lese hele bloggen.

Ønsker deg en deilig dag videre med masse påfyll og energi.

Du er viktig – du er en del av helheten.