Det handler ikke bare om deg lenger …

Dette sa jeg til en klient en tid tilbake. En del av meg ble litt redd for at nå var jeg for direkte … igjen…

Denne gangen ble det godt mottatt og det var fordi jeg kunne plutselig kjenne meg selv igjen i det som fulgte.

En forretningsklient fra et annet sted i verden enn Norge hadde fått tilbakemelding på at han trengte å bli litt «rundere i kantene» og var tilbudt coaching for å få hjelp til det.

Når vi utforsket behovet, handlet det mer om å utvikle hans EQ og han lurte på:

Hvordan gjør jeg det?

Verdier og mål

Min innledning til tema var verdier. Hvilke verdier har du? Hva setter du pris på? Hva måler du deg selv på? Hva er meningen for deg i ditt liv?

Hans refleksjon var at han var veldig målorientert. Han kunne gjøre deal-breakers med hvem som helst og hadde bygget hele sin karriere på at dealen gikk igjennom. Han hadde opparbeidet seg et godt rykte innen finansverdenen og fått mange jobb tilbud og muligheter og tjent gode penger. På sin evne til å «close the deal».

Når vi utforsket dette fokuset på å skape «the best deal»  om det fortsatt var viktig, så var det det. Men vi måtte nå begynne å se på hvilke kostnader dette fokuset hadde hatt.

Familien som nesten hadde gått i stykker, manglende relasjon til barna, aldri deltatt på ferier, fam. besøk eller skoleoppvisninger for de yngste. Selv ikke sin egen bryllupsreise deltok han på, for det var en deal som måtte gjøres.

Han lo litt når han fortalte om dette i ettertid. Han innså nå hvor ensporet han hadde vært og gjort endringer de senere årene for å skape mer tid og tilstedeværelse for seg selv og familien. Samtidig hadde mulighetene kommet utenfra og lagt seg til rette, mer enn at han hadde bevisstgjort seg hvorfor og skapt endringene innenfra, via egen vilje og behov.

Derfor var han fortsatt usikker på hva som skulle utvikles og hvordan. Han hadde ikke integrert og landet betydningen av dette enda.

Han var vant til å kjøre hardt på og bryte igjennom. Holde fokuset på målet og aldri gi opp før det var gjennomført og oppnådd. Gjerne før tiden og med fabelaktig økonomisk vinning.

EQ i praksis

Jeg introduserte EQ som evnen til å uttrykke kvaliteter som tålmodighet, vennlighet, inkludering og ydmykhet da kjente han at han famlet. Dette er ikke mine sterke sider sa han;

Hvordan gjør jeg det?

Mening og tro

Min klient er både innsiktsfull og intelligent. En person med integritet og som vil gjøre det som er riktig. Men spørsmålet blir alltid, for hvem?

Jeg spurte derfor om hans religiøse eller trosmessige forankring. Det viste seg at han var troende muslim og ber 5 ganger om dagen. Når jeg spurte hva det gir han, fortalte han om en ro og en ikke-dømmende opplevelse som gir han et pusterom i en hektisk hverdag. En stilletid for seg selv.

Jeg spør om han kunne tenke seg å bringe denne tilstanden inn i forretningslivet og sitt daglige virke. Å ja….sier han. Men

Hvordan gjør jeg det?

Tilstedeværelse og empati

Jeg belyser verdien av å være tilstede, tilgjengelig for sine medarbeidere og fremmede. Ikke fordi det tjener han direkte, eller at han får noe igjen for tålmodigheten der og da, annet enn en mulig investering, trening i tålmodighet og lære empati for et annet menneskes evne, ståsted eller utfordring.

Han hadde aldri tenkt på det å dele sin spirituelle overbevisning eller verdier hadde nytte i sin jobb. Han hadde alltid vært en privat fyr som holdt det private skjult. Jeg sier at det har gjort han også ensidig. At han har separert til en viss grad hvem han er på jobb, hjemme og i moskeen.

Det er på tide å forene deg selv til ett rike.

Samtidig handler det ikke bare om deg lenger sa jeg. Hittil har du hatt fokus på hva du kan oppnå, dine talent, dine mål. Din personlige vinning i din karriere. Nå er du ved et veiskille i livet hvor du begynner å bli mer voksen og du skal være med å løfte andre frem.

  • Hvordan gjør du det?
  • Med dine metoder – lære de å bli som deg? Eller
  • Tillate de å finne sin vei, basert på sine evner og talenter?

Din mening med livet begynner nå å ta form. Hva vil du den skal være?

Min klient fikk følgende refleksjon i lekse:

Hva skal stå på din gravsten? Hva vil du folk skal si om deg når du er borte? Hva skal de minnes? Hva vil du være kjent med?

Av og til trenger vi alle å bli påminnet om at denne reisen handler ikke bare om oss lenger. At vi er en del av et større bilde og en større helhet. At våre handlinger, ord og tanker påvirker de rundt oss.

At det som står på gravstenen skapes I DAG – her og nå. Det er ikke noe du jobber for den siste tiden av ditt liv – du gjør det hver dag. Det er vårt ettermæle som blir igjen når vi reiser, ikke våre materielle verdier.

Steve Jobs er en av de som innså dette i sin siste tid på jorden, etter å ha vært medskapende til en hel industriell revolusjon innen IT.

Hva med deg?

For mange av dere som leser dette er dette ikke noe nytt, men betydningen av å forstå hvor i livet vi står kan være nyttig.

  • Hvor står du i livet nå?
  • Hvilke endringer trenger du å gjøre nå?
  • Hva holder på å vokse frem?
  • Hva vil du ha mer av her du og nå?

Dette krever at vi tar valg, velger retning og fokus. Om og om igjen.

  • Hva trenger du der du er akkurat nå? og

Hvordan vil DU gjør akkurat det?

Ha en deilig dag videre – du lever her og nå… også 🙂