Fra individ til kosmisk tilhørighet handler om tillit – mye tillit.

De emosjonelle og spirituelle utviklingsfaser

Er du mettet på ny informasjon? Eller heller sulten på noe nytt? Er du sliten av alle inntrykk? Eller gidder du bare ikke mer nå?

Kanskje er du i en utviklingsfase hvor du er i ferd med å skape noe nytt. Mange som søker innover, søker også mye utover for å forstå mer om seg selv og livet de lever. Vi går på kurs, leser bøker, diskuterer, mediterer og reiser på opplevelses-spekkede turer. Når er det nok? Når er vi klar?

Her er et forsøk på å beskrive de forskjellige faser vi går igjennom når vi søker en åndelig oppvåkning:

 • Sultfasen: du har en sterk tørst etter ny kunnskap. Søker kurs, bøker, visdom, forståelse og dypere innsikt i deg selv og livet du lever.
 • Promotereringsfasen: du er engasjert, oppglødd over alt dette nye du har funnet. Du vil dele og  vise, uttrykke dette i ett og alt. Gjerne dele med likesinnede det du opplever, men også med andre  enten de er åpne for dette eller ei :).
 • Metningsfasen: du orker ingen flere bøker eller ytterligere kunnskap eller kurs. Det er fullt.
 • Likegyldighetsfasen: ”jeg gidder ingenting”, ingenting gir mening, jeg kunne likevel latt vær å være her på denne jorden, ingen mer søken. Tror ikke på noe lenger, frustrert over all tid du har brukt for «ingenting».
  Mistet troen på alt og alle. Er oppgitt, tom, ingen lidenskap, glede eller sorg. Folk rundt deg virker tamme, tomme, uinteressante. Livet er flatt som en pannekake og du gir blanke i diskusjonen om jorden er rund, flat eller som en disk. Hva er poenget?
 • Skapelsesfasen: «JEG VIL» med store bokstaver. Det er som om du har våknet fra en lang drøm eller dvale. Alt begynner å spire på en gang. Alt du ønsker nå er å Skape og det med stor S. Kreere, enten det er mat, bolig, hage, bilder, tegning, maling, sang, musikk, skriving eller annet.

  Jobben blir uinteressant om den ikke tilhører ditt skapelsesbehov. Farger smak, nyanser, stemninger er sterkere, dypere. Sansene er forsterket, det er glede, nytelse i nesten alt. Du kan føle deg berørt av den minste ting og kjenne at alt betyr noe. Alle rundt deg er hjelpsomme, glade, bidragsytende. En euforiske fase og du kjenner at endelig er du der du vil være og ingenting kan rokke ved det.

Kan du kjenne deg igjen i dette? Hvilken fase er du i?

Så hva skjer etter Skapelsesfasen?  Tar vi en ny runde? Noen gjør kanskje det? Hva gjør du? Hvor er du? Dette er det kanskje opp til hver og en av oss å  oppleve, og se hva som skjer…

I vår utvikling vil vi også reise gjennom det vi i Psykosyntesen og Integral filosofi kaller de fire stadier:

Fra ego til kosmisk bevissthet

 • Ego-sentrisk: Meg mot alle. Omsorg og oppmerksomhet for kroppens behov, sikkerhet og trygghet, egoets status, jeg er! «det er meg det handler om».
 • Etno-sentrisk: Oss mot de andre. Omsorg for familien, gruppen, nasjonen; «vi er de viktigste». Et vi-perspektiv. VÅR enhet, enten det er vår nærmeste familie, venner eller annen gruppering av tilhørighet og identifikasjon.
 • Verdens-sentrisk: Alle oss, alle i hele verden er et VI, en større helhet, omsorg for hele verden, verden er min familie, vi er alle like, din smerte er min smerte…
 • Kosmo-sentrisk: enhet, i ett med kosmos, universell omsorg.

Noen av oss føler naturlig større tilhørighet i en eller flere av disse. Noen kan være sterkt tilknyttet det Kosmo-sentriske men har liten eller ingen opplevelse av ego-sentriske. Utfordringen er at vi trenger  å inkludere alle stadier og bevissthetsnivåer i oss, i vår erfaring og praksis. Hvis vi søker å bli Kosmo-sentriske FØR vi har lært å være individer, vil vi vakle og bli et lett bytte andres overbevisning, tro og forståelse av verden og kosmos. Vi må ha et personlig senter før vi kan bli et verdens eller kosmisk senter.

Ønsker deg en deilig dag videre i der du er i ditt univers 🙂

2 replies
 1. Elisabeth
  Elisabeth says:

  Føler jeg kjenner mye på skapelsesfasen, selv om jeg føler at jeg toucher innom de andre. Jeg tenker at jeg er interessert i mye av ny info sånn som du legger ut nå. Leser nok innlegg og sånn, men ikke veldig sulten på kurs, bøker etc. Det er fullt! Jeg kjenner på å la dette integreres i meg sånn at jeg kan strukturere det jeg faktisk vet.
  Bruker healing/selvhealing og bevissthet innover for å løse opp det som kommer min vei❤takk for deling, Mariann❤

 2. Mariann
  Mariann says:

  Tusen takk for dine kommentarer Elisabeth. Så godt at det kan komme til nytte. Vi har alle alt vi trenger, og likevel ser det ut til at vi glemmer det fra tid til annen og trenger å bli påminnet om hvor stor styrke og kapasitet som bor i hver og en av oss.
  Riktig lykke til på veien videre ❤

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *